Прокуратурата върна митрополит Натанаил в благоевградския храм

Полицаи в три редици и вчера бяха блокирали "Св. Въведение Пресв. Богородично", където се появи патриарх Максим. В сряда в София тръгва шествие срещу новите опити за разкол в църквата

Божидар Димитров, 12 декември 2000

"Взети са всички необходими мерки, за да се отменят незаконните действия на районния прокурор на Благоевград Камен Михов, с които неврокопският митрополит Натанаил и хората му са били прогонени от храма "Св. Въведение Пресв. Богородично". Това съобщи пред "Монитор" вчера следобед говорителят на Върховната касационна прокуратура Пламен Марков.

По това време кордон от три редици полицаи продължаваше да държи блокиран Божия храм в квартал "Вароша". Униформените не допускаха свещениците на дядо Натанаил дори в двора на църквата.

"Току що лично отмених постановлението на районния прокурор на Благоевград, тъй като то не е съобразено със закона", обяви пред "Монитор" в 17,30 ч ген. Николай Чирипов, шеф на отдел "Общ надзор" във Върховната административна прокуратура.

Сутринта гъст полицейски кордон бе отцепил дори и двора на храма "Св. Въведение Пресв. Богородично".
СНИМКИ: АГЕНЦИЯ "СТОЖЕР"

За да се включат в решаването на спора между църква и държава, в Благоевград към 14,00 ч вчера пристигнаха Негово Светейшество българският патриарх Максим и синодалните архиереи. Патриархът и висшите духовници също не бяха пуснати в църквата.

"Очакваме благосклонно решение", бе убеден дядо Натанаил след пристигането на патриарх Максим. "С Негово Светейшество сега ще се срещнем с кмета на Благоевград. После патриарх Максим ще участва във вечерната молитва - ако полицаите не си отидат, тя ще е под открито небе, иначе ще е в храма", каза митрополитът.

Вечернята бе отслужена на улицата, пред оградата на храма. След това, пак на улицата, патриарх Максим с всички митрополити отслужиха благодарствен молебен.

По обяд вчера почти цялото духовенство в митрополията и десетки граждани се включиха в поредното протестно литийно шествие по улиците на Благоевград. Свещениците отново издигнаха лозунгите си срещу намесата на държавата в църковните дела. В кратко слово пред насъбралото се множество в центъра на града, дядо Натанаил посочи корените на протеста на духовниците.

Десетки свещеници и миряни тръгнаха вчера по обяд на поредното протестно литийно шествие.

Църквата "Св. Въведение Пресв. Богородично" осъмна блокирана от полиция миналия петък. Дядо Натанаил и хората му не бяха допуснати в храма, дори бяха изтикани със сила. Портите на църквата бяха отворени с чук и длето, а вътре бяха допуснати наследникът на дядо Пимен - Гавриил, и поискан от него ревизор.

Основание за полицейската акция бе постановление на районния прокурор на Благоевград Камен Михов от 7 декември - същото, което вчера бе обявено за противозаконно. В него се разпорежда "РПУ да осигури съдействия на място за протичане на финансова ревизия". Ревизията била поискана същия ден, 7 декември, от дядо Гавриил - наследник на отцепилия се преди време от Св. Синод дядо Пимен. В молбата си Гавриил се позовал на решения на Дирекцията по вероизповеданията и Върховния административен съд от октомври 2000 г., които признават съществуването на 2 синода.

"На 28 септември свещениците от епархията решихме, че църквата трябва да е единна и се обединихме около дядо Натанаил", обяви още в петък отец Григорий, игумен на манастира в Хаджидимово.

Само двама Божи служители от Кочериново и с. Грамада останали верни на дядо Гавриил. "Не може 3-ма души да диктуват на 70, нито пък държавата да се бърка в църковните дела и спира единението на духовенството и миряните", обясни игуменът.

Три денонощия, след въвеждането в храма на Гавриил, дядо Натанаил и хората му изнасяха службите си под открито небе в двора на църквата. Свещеници от различни краища на епархията и десетки миряни всеки ден излизаха на литийни шествия по улиците на Благоевград против опитите на държавни чиновници да блокират единението на Българската православна църква в региона. "Ако трябва, ще спрем всички служби - сватби, кръщенета и погребения, докато правдата не бъде възстановена", се зарекоха прокудените от храма свещеници.

"И да успеем, и да не успеем, в сряда ще осъмнем в София - ще потърсим окончателно решение на спора и в Дирекцията по вероизповеданията, и в парламента, и в президентството, и в прокуратурата. На единението на църквата се пречи не само в нашата епархия, но и в цяла България", обяви митрополит Натанаил в петък.

"Няма да отстъпим, докато не се реши окончателно проблемът в Българската православна църква", потвърди той вчера. "Шествието ни в сряда тръгва в 11 часа от Светия синод и ще мине през столичната община, президентството, Министерския съвет, Съдебната палата и ще завърши с митинг пред храма "Св. Александър Невски", каза дядо Натанаил.

Повече от час след отмяната на постановлението на районния прокурор от 7 декември, решението на висшестоящата инстанция не бе известно в Благоевград. "Полицейският кордон си стои, вътре в храма вкарват хора с деца, какво ще става нататък, не знаем", казаха свещениците, които вечерта отново бяха край храма.

 

Разколниците напуснаха храма, подканени от полиция

Митрополит Натанаил назначи ревизия в окупираната 4 дни от разколници благоевградска църква. Прокуратура и РДВР в задочен спор кой е превишил права по време на скандала в Благоевград

Божидар Димитров, 13 декември 2000

В 10,32 ч. вчера митрополит Гавриил и тримата придружаващи го свещеници напуснаха храма "Св. Въведение Пресв. Богородично" в Благоевград. Те бяха призовани да излязат от шефа на РПУ-Благоевград подп. Благой Георгиев, който миналия петък сутринта ги пусна в църквата.

Отцепилият се от Синода на патриарх Максим владика бе господар на църквата 4 денонощия. Призори на 8 декември храмът бе блокиран от полицаи, които не допуснаха законно регистрирания неврокопски митрополит Натанаил и хората му, използвайки сила.

Изпълняваме постановление на районния прокурор Камен Михов, обясни блокадата подп. Георгиев.

След напускането на дядо Гавриил вчера в черквата остана само един от приближените му - ревизорът Алеко Блажев. "Разпореждам на РПУ Благоевград да осигури съдействия на място за протичане на финансова ревизия", бе записано в постановлението на Камен Михов от 7 декември.

Късно следобед в понеделник Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви разпореждането на районния прокурор Михов за незаконосъобразно.

"ВАП отмени постановлението на районния прокурор на Благоевград и разпореди първоначалното фактическо положение", обяви същия ден зам.-главният прокурор Цони Цонев във факс, адресиран лично до патриарх Максим. "С това прокуратурата призна патриарх Максим. От много години насам всичките писма и факсове бяха адресирани до Светия синод", коментира вчера митрополит Натанаил.


В ранни зори вчера свещениците научиха от "Монитор" новината за връщането на дядо Натанаил в църквата в кв. "Вароша".
СНИМКИ: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

Изгонването на Гавриил

Вчера призори нищо не подсказваше събитията пред вратите на благоевградския храм. От вътрешната страна на дворните порти пушеха и разговаряха дежурните петима полицаи, охраняващи черквата четвърта нощ черквата. Отвън на улицата бяха десетина от прогонените свещеници.

Точно в 8,10 ч., без да поздрави и да бъде поздравен, в църквата пристигна със син "Форд" дядо Гавриил. Минути по-късно отвътре излезе ревизорът Блажев, за да смени катинара, с който бяха заключени дворните порти. В 9 ч. на улицата пред църковния двор пристигна дядо Натанаил и даде началото на сутрешната молитва - поредната служба в полеви условия. Скоро дойде шефът на РПУ Георгиев. Той носеше в ръка папка с постановлението за връщане на дядо Натанаил в храма. Полковникът веднага повика ревизора Блажев и му

нареди да отключи вратите към черквата

Полицаят обаче трябваше да чака близо час, докато приключи службата, за да запознае митрополит Натанаил с новото прокурорско разпореждане.

"Бог е справедлив", каза Натанаил на свещениците, след разговора си с полицая. "Нека се отдръпнем ей там, настрани, да ги оставим да минат и спокойно да се срамуват", призова той хората си. "Поздравявам ви за възстановяването на правдата и справедливостта", се обърна той към дошлите на службата миряни. Дядо Натанаил не остана да види напускането на Гавриил. "Не искам да гледам срама им, как ще ме погледнат някой ден, ако размислят и се разкаят", обясни той.

Никакво влизане без вещо лице, назначено от съда, се договориха свещениците на Натанаил, след опразването на църквата.

"Очевидно някой е превишил правата си при изпълнение на постановлението ми", заяви вчера пред журналисти районният прокурор Камен Михов.

"Не сме превишавали правата си, стриктно изпълнихме прокурорското разпореждане", каза пред "Монитор" шефът на РДВР полк. Стойчо Стойчевски.

Грешникът е по-нависоко и ние ще го посочим утре (днес, бел. ред.) в София - това е Върховният административен съд, бе категоричен дядо Ната наил. Този съд обяви съществуването не на една, а на две православни църкви у нас, уточни владиката.

Точно в 11 ч. днес висши духовници и свещеници от страната тръгват от Светия синод в столицата на протестно шествие срещу новите опити за разкол в Българската православна църква.


Неврокопският митрополит Натанаил: Духовниците нямат мандат

- Ваше Преосвещенство, как възприемате старата максима "Разделяй и владей!"?

- Тя означава унищожение. Бог не е създал човека да бъде унищожен, а да живее вечно. Затова тази максима е чужда на православието. Нашият Господ и Спасител Исус Христос още в своята първосвещеническа молитва се молеше всички да бъдат едно и да не бъдат разделяни. Този който разделя, се подлага на самоунищожение, защото утре той може да бъде разделен.

- Защо тъкмо това постигна Българската православна църква?

- Още Спасителят казва, че като се порази пастирят, се пръска стадото. Искаме или не искаме, пастирят на българския народ е православната църква. Затова се посяга на нея - за да няма кой да брани народа. Защото политиците са за 4 години. Може да са за 1004, но се избират за 4, още 4, още 4… А духовникът няма мандат, в църквата има приемственост. Затова тъкмо в църквата е опората на българския народ.

- Ще бъде ли скоро единна Българската православна църква?

- Надявам се час по-скоро единението да дойде. Разделението не е от полза на никой, който се чувства българин.

 Вестник "Монитор" 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com