Невероятната история на една френска министърка

Лъчезар Благовестов

 

Тя се казва Жоржина Дюфоа. По времето на президента Митеран г-жа Дюфоа беше министър на социалните въпроси и националната солидарност.
След това тя работеше в екипа на президента в Елисейския дворец. Преди около 7 години във Франция избухна голям скандал, свързан с кръвопреливане, при което много хора бяха заразени със СПИН. Тогава се повдигна обвинение срещу тогавашния премиер Лоран Фабиюс, държавния секретар на здравеопазването Едмон Ерве и Жоржина Дюфоа, заради невземане на мерки, които да не позволят това. Можем да си представим как се е чувствала г-жа Дюфоа, когато всички медии и цялото обществено мнение ся я обвинявали в непредумишлено масово убийство. В най-тежкия момент за нея, когато тя се прибира в кабинета си, получава съобщение, че съпругът й е болен от рак в напреднала фаза и му предстои операция.

Виждайки пълната безизходност на положението си, г-жа Дюфоа рухва психически. Тогава тя се обръща към Бога с искрена молитва за помощ. Дотогава нито тя, нито семейството й, не са били вярващи. Всъщност това е обичайно за социалистическите кръгове, към които Дюфоа принадлежи. В момента на молитвата, призовавайки Бог да й помогне, тя почувствала една вълна на спокойствие, която я обзема и повярвала, че молитвата й е чута. Това спокойствие продължило три дни, в които нейната охрана и семейството й мислели, че тя се е побъркала. Още повече ги изненадало нейното внезапно обръщане към Бога. Жоржина започнала да се моли и за спасението на своя съпруг. Той бил пълен атеист и не вярвал в нещата, които тя правела за него. Приемал само от уважение и внимание молитвите, миропомазването и т.н.

По време на операцията лекарите констатирали, че ракът е в много напреднал стадий и без да правят опит за намеса затворили разреза. На г-жа Дюфоа казали, че на съпруга й остават не повече от 3 месеца живот и нищо не може да се направи. Той самият, излизайки от упойката, произнесъл първо "Аз бях болен". След това той се преобразил напълно и станал дълбоко вярващ човек. Като минали три месеца той отново се явил на преглед и лекарите с изненада установили, че от рака няма и следа. Г-жа Дюфоа разказала за този случай на президента Митеран, който също бил болен от рак. Митеран, който от 20-годишен не бил стъпвал в църква и според разпространяваните слухове бил член на нехристиянски философски орден, бил много впечатлен. Той дори казал, че когато умре, се надява душата му да бъде посрещната от Бога в небесата и Той да му каже "Видя ли, че всичко това е истина!" и след това да го приеме.

В края на живота си Митеран пожелал - виждайки, че умира - на неговото погребение, като последно поздравление към приятелите му да бъде прочетен един стих от Евангелието от Иоан: "Каза му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене" (14:6).

Никой от присъстващите не знаел какво означава това. А всъщност в последните мигове от своя живот Франсоа Митеран се връщал към Христа.

На 9 март т.г. в Париж съдът оправда напълно Жоржина Дюфоа, като призна за виновен Едмон Ерве и го осъди.

Вестник "Нов дом"

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com