Какво е необходимо да знае съвременният православен християнин

архимандрит Лазар Абашидзе Съдържание (frames)

 

 

3.  Какво означава "да бъдем в тялото на Църквата"?

Да бъдем в тялото на Църквата и в нея да извършваме своето спасение, задължава всеки вярващ към следното:

а) да вярва, както вярва цялата Църква от началото й и досега, с нейния глас да проверява всякое свое или чуждо съображение и да разрешава всяко пораждащо се недоумение и при никакъв случай да не си позволява да допуска каквото и да било най-малко несъгласие с учението на Църквата. Защото тя е "стълб и крепило на истината" (1 Тим. 3:15). Чуй - който не спазва това, е езичник и митар по думите на Господа (Мат. 18, 17).;

б) С нищо да не се отклоняваме от реда в църковния живот - да постим, когато има пост, да говеем и да се причастяваме със Светите Христови Тайни, както е установено в Църквата, и да съблюдаваме всички други молитвени и осветителни свещенодействия на Църквата, подчинявайки се на словото на Апостола, който забранява да се оставят църковните събрания (Евр. 10:25).; 

в) да се придържаме към убеждението, че и небесните, и земните членове на Църквата са в нерушимо общуване със себе си, живо и непосредствено. Затова и нашите молитви към тях и за тях и техните молитви за нас се чуват и са действени. Ние сме свои, родствени и на ангелите и на всички, от века угодили на Бога, защото, въцърковявайки се, пристъпваме „към града на живия Бог, небесния Иерусалим, и към десетки хиляди Ангели, към тържествения събор и църквата на първородните, които са написани на небесата" (Евр. 12:22-23). Светител Теофан Затворник  (8, 67).

 

„Не можем да вземем светините другаде освен в Църквата", а следователно, за да станем свети, както е свят нашият Отец Небесен, трябва да имаме синовен страх и послушание на Светата наша майка - Църквата, като изпълняваме всичките й заповеди." Свети Дмитрий Ростовски

 

Най-важните църковни заповеди са девет:

Първата заповед предписва на всеки православен християнин да се моли на Бога и да изпълнява богослужебните устави във всички неделни и празнични дни - съществува специално съборно правило, което отлъчва от Църквата оня, който три седмици без уважителни причини не присъства на богослуженията.

Втората църковна заповед повелява да се съблюдават постите, определени от Църквата.

Третата църковна заповед внушава нужното усърдие и уважение към служителите на Христовата Църква и особено към духовните лица, а на миряните забранява да се месят в духовните дела.

Четвъртата напомня за дълга на изповедта и причастяването, а на болните - и елеосвещението.

Петата предписва на неопитните в познанието на Свещеното Писание и (богословските) науки да не четат книги, написани от еретици, да не слушат богохулното им учение и да се оттегят от общуване с тях.

Шестата нарежда да се молим за всяко човешко звание, особено за онези, които са в духовната и светската власт. Тук се споменава и молитвата за починалите и за обръщането към православната вяра на еретиците и разколниците.

Седмата заповед учи да се спазват постовете и молитвите, назначавани специално от митрополита или епископа в неговата епархия в случай на някаква обществена нужда и бедствия.

Осмата заповед се отнася до църковното състояние и имущество.

Деветата заповед забранява да се извършва тайнството на Брака в дни, забранени от Църквата, а също така православните християни да присъстват на забранени игри и зрелища и да се придържат към езически обичаи, а повелява да се въздържат от тях (1, 452-453).

 

Из книгата  "Какво е необходимо да знае съвременният православен християнин" от архимандрит Лазар Абашидзе, Тавор прес, София

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com